čtvrtek 30. června 2011

Ano Hana

ANIME
Alternativní název: Ano Hi Mita Hana no Namae wo Bokutachi wa Mada Shiranai
Žánry:  Coming of Age, Daily Life, Seinen, Tragedy

Meiko a Jinta

O Ano Hana jsem toho chtěla napsat hodně. Tak moc, abych ze sebe dostala ten pocit viny, který mě ještě trápí po letech... námět anime je mi totiž až nemile blízký... smutné věci se zkrátka dějí... ale já o těch svých zatím ještě pořád mluvit/psát nedokážu. Ano Hana je ale jiná. S tragickou událostí se s nimi vypořádává asi tím nejlepším způsobem, co jsem zatím viděla. 

Parta kamarádů o které celé anime je...

Abych mohla říct něco více k příběhu, musím trochu vyzdradit zápletku. Kdo si to chcete odpustit, skočte rovnou na poslední dva odstavce. Ovšem myslím si, že se dá hlavní pointa odtušit z OP nebo z nálady prvního dílu. Já jsem na to přišla hned během prvních pár minut. 

Hlavní postavou je Jinta Yadomi, náctiletý klučina, který přestal chodit do školy, je celý dny zavřený doma, hraje videohry a má doslova fobii z lidí. Takovému zoufalci se ale jednoho dne přihodí zvláštní věc. Objeví se před ním jeho kamarádka a tajná láska z dětství, Meiko Honma. Yadomi si ze začátku myslí, že už má halucinace. Meiko pro něj vypadá naprosto reálně a to i natolik, že se jí může dotknout, ale pro ostatní je naprosto neviditelná. Ze začátku se jí spíše zkouší zbavit, ale postupem času zjišťuje, že přeci jen na té "halucinaci" něco bude. A co víc, "halucinace" má nějaké přání... jenže je tu háček... Meiko sama si nemůže vzpomenout, co  je to za přání...  Yadomi zkouší její přání uhodnout a splnit ho, ale nedaří se, tak chtě nechtě musí opět musí navázat kontakt s okolím a hlavně s ostatními kamarády z dětství.

Setkání po letech...:-D

Všíchni se od dob, kdy byli dětmi, změnili. Dříve býval Yadomi jejich vůdce, nyní je z něj největší outsider. Z malého vyžlete s přeždívkou "Poppo" se teď stal chlap jak hora. Z uťápnuté otaku holčiny Naruko Anjou, je doslova místní krasavice. Atsumu Matsuyuki a Chiriko Tsurumi jsou pro změnu zas třídní premianti a vzor pro všechny ostatní... Zdá se, že již nemohou mít nic společné, ale přesto mají. Všechny je stále spojuje pocit viny, že mohou za smrt kamarádky Meiko.

Meiko a její klasický výraz... udivení a melancholie...

Všichni Meiko měli rádi, ale každý trochu jinak. Seriál postupně ukazuje, jak se s její smrtí vyrovnávají, co k ní cítili, jestli na ní žárili atd. a tohle rozkrývání ovlivňuje i stávající vztahy mezi nimi. Charaktery jednotlivých postav jsou perfekně prokresleny, každý má své důvody, každý na vzniklou situaci reaguje jinak. Velice zajímavé je, jak postupně ostatní členové začínají na Meiko "věřit" a to i přesto, že ji nevidí...

Anjou

A do toho všeho je tam právě Meiko. Pro někoho roztomilá holčička, pro někoho bohužel krapet otravná holčina, co zamrzla v dětství. Je velice spornou postavou, ale já ji zkrátka brala takovou jaká je. Byla dítě, když uměřela a teď, když se po letech objevila, nemůžeme od ní čekat, že duševně nějak vyzrála. Každopádně tenhle duch Meiko se vyskytuje u většiny situací a reaguje na ně svým dětinským způsobem. Buď se raduje, pláče, laškuje nebo se snaží pomoci a kupodivu se jí to i daří... No a na oplátku se zas všichni ostatní snaží splnit přání, které Meiko měla...

Poppo

Sledování Ano Hana člověku dá velice silný zážitek. Je hodně moc  velkou ironii, že ten človíček, kvůli kterému mám stále výčitky, o mě říkával, že jsem "necita" (je to pravda, defakto nikdy u filmů/seriálů nebrečím, jen tak na nečím se nedojmu, bytostně nenávidím typické slaďáky atd. atd...), ale Ano Hana je jiná...u ní jsem brečela u každého dílu - tedy až na dvě vyjimky - prvního a posledního dílu. První díl proto, že jsem nevěděla přesně o co půjde, a poslední díl zkrátka proto, že všichni už tam byli tak moc ubrečení, až mi to připomínalo soap operu a u ní já přeci nebrečím...:-D  Každopádně z konce mám dobrý pocit. Jak jsem řekla, na můj vkus byl trochu přehraný a histerický, ale když postavám odpustím tohle divadýlko, tak závěr byl přesně takový, jaký jsem si přála... prostě nádhera. Teď už mi jen zbývá začít věřit v reinkarnaci a třeba i v reálném životě najdu klidu....:-)

 Matsuyuki a Tsurumi

Jooo a málem bych zapomněla na hodnocení. Pro mě absolutní 10 z 10. Skvělá animace, výborný design postav, perfektní příběh, chytlavá hudba - OP i ED krásně vystihnuly atmosféru. Prostě nádhera. Doporučuji hlavně těm, co mají rádi slice of life žánr a těm, co se rádi zamýšlí nad smyslem bytí... Ostatní to mohou zkusit, ale těžko říct...buď se to zkrátka bude líbit nebo ne.

 Jinta ala nekňuba, ale jinak je fakt sympaťák :-)

4 komentáře:

  1. Hele, ženská, koukáš vůbec na mail, co máš uvedenej v kontaktech?;) doporučuju zkontrolovat nebo mě kontaktovat jinak:)

    OdpovědětVymazat
  2. Dívám se tam, ale už ne denně...Postupně přecházím na jiný mail - kvůli spamu atd.

    OdpovědětVymazat
  3. Na tohle anime se chci rozhodně podívat...
    Jestli jsi ještě neviděla, tak ti silně doporučuji Clannad + After story :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Clannad jsem ještě neviděla, díky za doporučení, určo zkusím :-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...